Hem > Aktuellt > Västhamnen

Västhamnen

juni 11th, 2009

Västhamnen byggdes först och främst för ökad containertrafik då mer s.k feedertrafik och fler rederier anlöpte Helsingborg. Vid utfyllnaden av hamnen gick det åt enorma massor, och slutligen kom kasunerna på plats mot Öresund i väster. Med ett fiskedjup på 10- 16 meter, och ännu djupare om man drar på med pilk utåt sundet är denna hamn självklart som klippt och skuren för ett bra fiske. I början plankade vi in till hamnkaptenens stora bryderi. Till slut såg han att det var samma sportfiskare och höll det där. Fisket var i början fantastiskt. Mitt första makrillmete på insidan gav tre makriller, 1,9 – 1,5 – 1,4 kg! Den störste tömde nästa den lilla öppna haspeln. Lillebror tog samtidigt en öring på 1,9 kg. De få gånger vi bottenmetade fick vi sådana dassalock att jag sällan skådat maken. Både rödspätta,skäddor och skrubbor. Torsk fanns hur mycket man ville på framförallt utsidan. Öresund och Bälten tömmer Östersjöns överskott av älvarnas sötvatten. Vid flod och ebb, påverkat av ”yttre” faktorer rör sig vattenmassorna med stor kraft genom Öresund och Bälten. Upp till 6 knop har jag hört man mätt upp strömsättningen till. & knop (1 nm) gör knappt 12 km/h. Inte så märkvärdigt kanske, men försök att simma mot! Då förstår man. Västhamnens kasunrad står precis på kanten ner mot djuprännan i den smalaste delen av tvisten, som flaskhalsen också kallas. Det blir exceptionella för hållanden. Mer än en olycka har hänt på Västhamnen. Den mest tragiska var när en lite pojke föll på utsidan och pappan inte märkte han var borta förrän efter ett tag. När brandkår,räddningstjänst mm kom dit kunde de bara konstatera att pojken var fastpressad mellan två kasuner, och livlös. Tar man med sig ungar ut är flytväst ett måste! Tyvärr beklagar sig många som varit med ett tag. Torsken är borta. Man vurmar sig gärna över att det finns gott om torsk i Öresund. Så är inte fallet. Desto mer öring i tunga kalibrar har tagits på sistone. En fullmatad öring på 8,5 kg är en fin fisk, och flera på 5 kg har landats på sistone. Men det är makrillen som drar. Morgnar samt kvällar går den högt och biter på. Testa västhamnen, den ger alltid något! Roger

Author: Roger Categories: Aktuellt Taggar:
Kommentarer är avstängda.