Hem > Aktuellt > Blåögt…

Blåögt…

mars 18th, 2011

Det handlar en del om politik på min lilla spalt. Måhända trist, men det påverkar oss alla, vare sig vi går på två ben, fyra eller har fenor och simmar.
Att tro privatiseringar är allenarådande positiva är att skjuta sig i foten.

Kunde inte låta bli att jämföra två politikers uttalande i samma fråga. Det handlade om arvodering för politiker och antalet politiker. Den ena (M) förespråkade att fler skulle in i politiken och arvoderingarna inte var mer än skäliga. Den andre (SD) reagerade skarpt på storleken i arvodet och såg det som självklart att försöka minska politiska företrädare och därmed mindre kostnader för skattebetalarna.

För man in privatiseringarna i mer samhällsinriktade frågor, däribland miljöfrågor kan det bli bra, men vinstmaximering känns något långsökt. Miljön är något som påverkar oss alla, vita som röda, blå eller randiga, eller vilken färg som nu passar kostymen. I ett globalt perspektiv peakar befolkningstillväxt och jordliga resurser på ca 9 miljarder människor. Därefter har vi vare sig vatten eller näring till en enorm befolkningstillväxt. Få åtgärder görs för att dämpa och minska ökningen. Fortfarande ses ekonomisk tillväxt som enda vägen. Det måste vara skönt att leva i illusioner, så slipper man se konsekvenserna.

Jan Lindblad, biolog, fotograf mm skrev i sin sista bok att vi äter upp oss själv när vi förbrukar resurserna för vår egen existens år 1987. Under dessa år hr exempelvis Iran ökat sin befolkning från 30 till 85 miljoner. Asien med dragloket Kina exploderar än mer.

För att landa i ett mera lokalt perspektiv i miljöfrågorna var det ganska intressant under gårdagen att ”testa” ungdomarnas egen syn i miljöperspektivet. Några få från naturbruksgymnasiet i Osby reagerade på mitt utspel om vad som händer när vi till slut articifiellt upprätthåller en art, i detta fall just laxen. Odlingen ser till att defekt genetisk material går vidare i evolutionen och skapar svaga individer. Dessa individer, oberoende art är de som slås ut i sitt naturliga element. I articifiellt skapande gynnas defekterna när överlevnaden är väldigt hög. Resultatet ? Arten får allt svårare att anpassa sig till förändringar i sin livsmiljö, och att livsmiljön förändras råder inget tvivel om. Därmed äventyras arten som sådan.

Det är få vattendrag som restaurerats och fått sin status förbättrad utan ett drivande engagemang av eldsjälar. Det privata perspektivet med upphandlingar, exempelvis Råån ser inte engagemanget bakom förbättringarna. Att en privat entreprenör har det djupare engagemang som krävs att hålla liv i tätortsnära vattendrag är väldigt långsökt, även om det kan finnas. En ”driftig” entreprenör har givetvis en påläst administratör som har allt korrekt i anbudet. Anbudet läggs lågt för att få in foten i exempelvis en kommun. Sedan tar man igen låga anbud med tilläggsbeställningar. Har man ingen koll på vad sådana entreprenörer utför blir det vare sig billigare eller bättre. Det blir precis tvärtom. Pengar i sjön och dålig skötsel. Detta är inte unikt för Helsingborg. De kommuner som varit med i privatiseringsvängen har åkt på samma minor och lärt sig dyrköpta läxor.

Upphandlarna hade sprat många skattekronor genom att ta ett studiebesök i dessa kommuner. Som förstagångsupphandlare är det ett minfält att ta sig fram i. Att man tar kål på engagemanget är för privatiseringar en bisak om man inte har en väl genomlyst konsekvens av dessa. Och miljön är den part som drabbas.

Angående ungdomarna från Osby kan man knappast belasta dessa för bristande insikter och intresse. De är produkter av sin tid.

På måndag kommer sol och ljumma vårvindar över Skåneland. I förrgår stod två tranor och pickade i en åker vid Trolleholm. Det är vår – trots gårdagens snö. Gott! Trevlig Helg. Roger

Author: Roger Categories: Aktuellt Taggar:
Kommentarer är avstängda.